Kiemelt

Az elektromos targonca helyes karbantartása

Szerző: 2022-09-26 No Comments

Néhány egyszerű ellenőrzési és felkészülési tippel szolgálunk ahhoz, hogy a targonca minél hosszabb ideig legyen képes ellátni sérülésmentesen a feladatát.

targonca gumi

1. A gumik ellenőrzése

Főleg azon alkalmazások során, amikor a targonca egy egész, vagy akár több műszakban dolgozik, fontos, hogy megelőzzük a gumiabroncsok deformálódását. Ehhez a négy pontból álló ellenőrzési listát heti, akár napi szinten hajtsuk végre: a megfelelő légnyomás és a gumiabroncs hőmérsékletének ellenőrzése, a gumiabroncsba ragadt kavicsok kivétele és az abroncson keletkezett kisebb lyukak kijavítása. Érdemes figyelni a munkavégzés során a targonca kiegyensúlyozottságát, hiszen előfordulhat, hogy nem egyenlő a kerekek légnyomása mind a két oldalon. Olykor a kerekek oldalirányú holtjátéka a normálistól eltérő, ilyen esetben mindenképpen keresse fel szerviz partnerét!

2. A kasztni ellenőrzése

Alapvető deformitások megelőzésének érdekében fontos, hogy a targonca bukókerete és a kasztni megfelelő pozícióban álljon. Első sorban ütközések után fontos ellenőrizni, hogy az oszlop dőlésszöge, a kasztni és a kerekek megfelelő elhelyezkedése, a megfelelő abroncs használata ne akadályozza a napi munkavégzést. Továbbá a vázon keletkezett korróziós sérülések kijavításával megelőzhetünk vissza nem fordítható folyamatokat.

3. Zsírzás, olajozás

Az előírásoknak megfelelő időnkénti zsírozás, nem csak a láncok és görgők, hanem az oszlopok esetében is szükséges. Az olajcsere minden targonca életét meghosszabbítja, emiatt érdemes betartani az eseti karbantartási munkálatok során a kötelező olajcserét.

robbanásbiztos targonca
papírhenger fogó

4. A vezetési képességek fejlesztése

Egy új targonca esetében, vagy amikor a kezelő még gyakorlatlan, kezdetben érdemes lassan próbálgatni a pedálok használatát. Érdemes elkerülni a hirtelen fékezéseket és gyorsulásokat, a kanyarokban pedig lassan közlekedni. Figyelni kell a lehetséges akadályokra, amik a rakomány vagy a targonca útjában lehetnek, melyeken lassan kell áthaladni vagy ki kell kerülni. Gyakorlás során érdemes elsajátítani azt a biztonságos vezetési szintet, amellyel megelőzhetjük az esetleges baleseteket, ugyanakkor már elég hatékonyan és megfelelő sebességgel dolgozunk.

5. A megfelelő gumik kiválasztása

A megfelelő gumi kiválasztása több tényezőtől is függ; a terhelés, az útfelület, a megtett távok hossza, illetve hogy kül-vagy beltéri a használat. A targoncák általában tömör vagy fúvott gumikkal szereltek, de habbal töltött, nyomot nem hagyó, vagy széles, terepes gumik is szerelhetőek bizonyos targoncákra. Az egyes gumik és görgő előnyeiről és felhasználási módjairól itt írtunk bővebben. Amennyiben megváltozik valamelyik fontos tényező, mint például beltéri használatról kültéri terepes munkavégzésre állítjuk át a targoncát, mindenképpen vizsgáljuk meg a targonca adottságait, vagy kérjük ki szakember segítségét. A felszerelhetőség mellett ne felejtsük el azt sem, hogy egy esetleges abroncs csere megváltoztatja a targonca kezelhetőségét és az eltérő talajon való tapadást.

targonca gumicsere

Kérje ajánlatunkat!