Pagátról Kiemelt

Hasznos tanácsok targonca vásárláshoz

Szerző: 2021-10-01 No Comments

Miért olyan fontos, hogy szakértő segítségét kérjük targoncavásárlás előtt?

Egy új eszköz beszerzése sok esetben sokkal komolyabb kihívást jelent egy cég számára, mint gondolnánk. A feladatok összetettsége, mint a lehetséges fejlesztések, a működés optimalizálása, a munkaórák és az üzemanyag biztosítása mind-mind olyan tényező, amelyek körülhatárolják a számunkra megfelelő targoncát. Azonban ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes emelőgépet, érdemes segítséget kérni olyan tapasztalt szakértőktől, akik más perspektívából látják ezt a kérdést.
Ezen bejegyzésünk ezúttal az alapvető tényezőkkel foglalkozik, amelyeket mindenféleképpen szem előtt kell tartanunk egy targonca vásárlás esetén.
súlyközéppont

A targonca teherbírása

Villástargonca beszerzésekor elsősorban a gép teherbírását kell tisztáznunk. A targoncák teherbírását jellemzően 500-600 mm-es súlyközéppont mellett határozzák meg. Amennyiben targonca maximális teherbírását kívánjuk kihasználni és a megmozgatni kívánt teher homogén tömegeloszlású, akkor 1000 vagy 1200mm távolságban terjedhet ki a villatőtől.
Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a targoncagyártók egy targonca teherbírásakor úgynevezett névleges teherbírást adnak meg. Ez azt jelenti, hogy optimális esetben a targonca teherbírása akár a névleges teherbírási adat is lehet. Névleges teherbírás befolyásoló tényezők lehetnek az alábbiak:
A targonca gumija: amennyiben tömör gumiról beszélünk, magasabb a maradvány teherbírás, amennyiben fúvott gumiról, alacsonyabb.
A targonca oszlopa: legáltalánosabb oszlopok a duplex (2 tagú) és triplex (3 tagú) oszlopok. Duplex esetén magasabb, triplex oszlop esetén alacsonyabb maradvány teherbírással kalkulálhatunk.
Targoncára felszerelt adapterek: amennyiben a targonca felszerelt valamilyen kiegészítő adapterrel – pl. akasztott oldalmozgató, villapozícionáló, villakitoló – szintén veszít a maradvány teherbírásából.

Fenti okokból kifolyólag minden targonca maradvány, azaz tényleges teherbírása változhat, de ezt a targoncagyártó köteles a targonca adapttábláján feltüntetni. Legtöbbször ezt a maradványteherbírást 500 és 600 mm súlyközéppont mellet is megadják.

A targonca emelési magassága

Az sem mindegy, milyen magasra szeretnénk emelni a terhet a targoncával: a gépek emelési magassága általában 3-4,5m magas, de akár 12 méteres emelési magasságú targoncák is léteznek. A maximális emelési magasságot a földtől mérjük és a targoncavilla lapjáig tart. Amennyiben biztosak akarunk lenni a dolgunkban, érdemes pontosan lemérni a legfelső polcmagasságot és – raklapos áru estén – ahhoz hozzáadni minimum 10 cm-t. Így megkaphatjuk a szükséges emelési magasságot.

A teherbírás és az emelési magasság függvénye

Azt már tudjuk, hogy mekkora az emelni kívánt teher és azt is, hogy milyen magasba szeretnénk rakodni. A targonca azonban – és ezt feltétlenül meg kell jegyeznünk- nem képes ugyanakkora terhet helyezni biztonsággal 5 vagy 6 méterre. Ilyen magasság esetén a targoncák maradványteherbírása exponenciálisan csökken. Ilyen esetben feltétlenül kérje értékesítőnk tanácsadását!

pg204303
targonca akkumulátor

A targonca meghajtása

Következő lényeges szempont a targonca meghajtása, amely háromféle lehet. Az előírásoknak megfelelően dízel targoncák beltéren nem használhatóak. Raktárakban az elektromos vagy gázüzemű gépeket célszerű használni. A fejlett elektromos targonca egyre inkább univerzális felhasználású, így már kültéren is zökkenőmentes lehet. Cégünk által forgalmazott Yale elektromos targoncák akár zárt fűtött kabinnal is elérhetőek; az igazán komfortos elektromos gépekbe ma már klímát is tudunk szerelni.
Véleményünk szerint a megfelelő gép kiválasztásakor az üzemanyag-pótlás logisztikai kihívásait is érdemes alapul venni. Gázos gépek esetén gázpalack tárolás vagy gázkút megléte a kívánalom. Dízel targoncák esetén a gázolaj szállítása és tárolása szabályokhoz kötött, elektromos gépek esetén az áramellátottság merül fel kérdésként.

A targoncaoszlopok

A targonca emelőszerkezetét illetően általánosságban duplex, szabademelésű duplex és triplex változatokat különböztetünk meg. Kis belmagasságú terek esetén a szabademelésű kivitel alkalmazása ajánlott, ha pedig nagyobb emelési magasságra van szükség, triplex emelőszerkezetes targoncát válasszunk. A triplex oszloppal szerelt gépek szélesebb körben használhatóak, így ha megváltozik a raktározási feladat, továbbra is jó hasznát vehetjük.

A targonca méretei

Fontos szempont, hogy a gép elférjen a munkatérben. A tapasztalataink azt mutatják, hogy rendkívül kellemetlen helyzeteket idéz elő, ha erre a részletre nem figyelünk oda. Érdemes egyből átgondolni, hogy mi az a legalacsonyabb ajtó, bejárat, esetleg egyéb akadály a használat helyén, ami miatt fontos lehet a targonca magassága (leengedett villával), és sok esetben a szélessége is, hogy mindenütt elférjen.
Yale VL targonca
Yale esettanulmány
Yale targonca

A targoncavilla

Általában 1200mm hosszú egy targoncavilla. Villahosszabbító lehet szükséges olyan esetekben, ahol valami extra méretű tárgyat kell mozgatni. Ez esetben arra kell figyelni, hogy a hosszabb villa középpontján már kevesebb a targonca maximális teherbírása, mint korábban, mert kijjebb került a súlypont. A targoncák terhelési görbéjük alapján figyelni kell, hogy megfelel-e a kívánt terhelésnek.

A targonca gumija

A felhasználás helye határozza meg, hogy milyen típusú gumira lesz szükségünk. Egyes üzemekben a targonca gumijának a színe is meghatározott, nem lehet nyomot hagyó gumijú kereket használni, emiatt ajánljuk a fehér targoncagumit. Léteznek tömör, vagy fúvott és cushion gumik is. A terepgumi jelentős felhasználású mezőgazdaság és építkezések során, de mindenhol, ahol egyenetlen a terep, ajánlott lehet.

Targonca adapterek

Ha valamilyen extra terhet kell emelni, akkor esetleg speciális adapterre lehet szüksége. A Pagátnál vannak adaptereink, melyek megoldhatják a problémáját. A legáltalánosabb adapterek: bálakezelő adapterek, hordófogó és borítók, fehérárufogó, 4-6 villás adapterek, stb.

A megfelelő ár-érték arány

Egy tapasztalt targoncás cég pontosan dokumentálja és követi nyomon saját targoncáit. Ezen targoncák mindig szervizelve, jó állapotban kerülnek bérlőkhöz vagy éppen új vásárlókhoz. Egy megbízható értékesítő célja nem csupán a targonca értékesítése, hanem annak megfelelő helyre való elhelyezése, hiszen általában cégünk és a vásárló között hosszú távú kapcsolat alakul ki.
Értékesítő kollégáink tisztában vannak a KKV-k számára kiírt pályázati lehetőségekkel és hitelkonstrukciókkal.
Egy használt targonca esetében a jótállás, új gép esetében a garancia védi az új tulajdonosok érdekeit. Olvasson erről többet!

A targonca üzemeltetési költségei

Lényeges szempont, nem feledkezhetünk meg erről sem! Kérjünk segítséget egy szakértőtől, hiszen hosszú távra tervezünk. Nem mindegy, hogy milyen karbantartási igénye van a targoncának, mennyibe kerül az üzemanyag, vagy akár a szervizköltségek milyen kategóriába tartoznak.

Yale VL targonca
italszállító targonca

Akkor milyen targoncára lesz szükségünk?

Már kitaláltuk, illetve a szakember segítségével fény derült arra, hogy milyen alapvető követelményeknek kell megfelelnie az új targoncánknak. Felmerülhetnek azonban további kérdések is: keressük meg a szűk keresztmetszeteket amelyek az anyagmozgatás során felmerülhetnek, például változó belmagasság, rossz útviszonyok, a targonca kezelő igényei, extrém magas vagy éppen alacsony hőmérséklet.
Fontos megvizsgálni a berendezés kihasználtságát is, nem mindegy ugyanis, hogy napi pár órát vagy több műszakot vesszük igénybe az új gépet. Gondoljuk azt is át, hogy egy esetleges leállás mennyire hátráltatná a cég működését. Amennyiben egy gépre alapozzuk a raktározási feladatainkat, érdemes új, vagy kitűnő állapotú, alig használt targoncát vásárolni és egyben gondoskodni az azonnali szervizelési lehetőségekről; sok esetben érdemes megfontolni, hogy egy tartós bérleti konstrukció mellett tegyük le a voksot.

Az egyedi körülmények és kívánalmaknak megfelelően számtalan típusú targonca létezik: magasraktári, tolóoszlopos, felállós, homlokvillás, és még sorolhatnánk. Az alapfelszereltségű targoncák természetesen jóval olcsóbbak, mint speciális társaik, például a szűkfolyosós targoncák.