Kiemelt Technológia

Robbanásvédelmi technológiával ellátott Yale targoncák

Szerző: 2021-10-25 No Comments

Kikre vonatkoznak az előírások?

A robbanásveszélyes helyszínekre és dolgozókra egyaránt szigorú uniós irányelvek vonatkoznak, melyek betartása kötelező érvényű több veszélyeztetett területen is. Olyan iparágakat sorolhatunk potenciálisan robbanásveszélyes környezetek közé, mint a festék- és nyomdafestékgyártás, gyógyszeripar, élelmiszeripar, kozmetikai termékek gyártása, tisztítószerek gyártása, LPG palackok gyártása és forgalmazása, gépgyártás és lőszergyártás.

Atex átalakítás

Elég egy szikra

Az ilyen iparágakban dolgozó, nem megfelelően védett targoncák könnyen válhatnak gyújtóponttá és tüzet vagy robbanást okozhatnak, ami gyakran katasztrofális következményekkel jár a munkavállalókra és a helyszínre nézve. Az ilyen kockázatok nagyon is valósak, és hatásuk gyakran tragikus kimenetelű lehet.

Egy nem védett motor veszélyes gyújtóforrása lehet például az elektromos, mechanikus vagy statikus szikra miatt, de gyakran a kipufogó vagy a légbeáramló túlhevülése okoz problémát. Öngyulladást okozhatnak továbbá gyúlékony gázok, gőzök és porok amelyek a targonca motorterébe kerülnek.

ATEX zónák

Az EU két irányelvet fogalmazott meg amit egyszerűen ATEX-nak hívnak, a francia „ATmospheres EXplosives” rövidítésből. A robbanásveszélyes munkahelyeket az alábbi zónákba osztják, melyek különböző irányelveket írnak elő a targoncák felszereltségét illetőleg.

A zónák szerinti előírások részletezése nélkül, a felhasználónak olyan, minden tekintetben megfelelő fejlesztéseknek kell megfelelnie, amelyek a targonca egyes részeit külön-külön védik a robbanás, vagy öngyulladás lehetőségétől. Ilyen alkatrészek lehetnek az önindító, akkumulátortartó, levegő beömlő rendszer, villák, gyertyák, jelátalakítók, mágnes szelepek, világítás, kipufogócső, ülés és gázüzemű targoncák esetében gázpalack és annak csatlakozói.

tűzbiztos targonca
robbanásvédelmi átalakítás

Hogyan működik a rendszer?

A Yale robbanásbiztos rendszere egy aktív védelmet jelent, amelyet bármilyen típusú gázüzemű, dízel vagy elektromos targonca átalakítására alkalmazható.

A rendszer egyesíti a gázérzékelést különböző robbanásvédelmi technológiákkal, mint például a zárt burkolatok megerősítése a kritikus alkatrészek esetében, a felületi hőmérséklet és a jármű megfelelő paramétereinek szabályozása, amely egy leállító rendszerrel szerelt, továbbá rozsdamentes acél targoncavillákat. A rendszer továbbá folyamatosan jelzi a kezelő számára a robbanásveszélyes gázok jelenlétét is: hangjelzést és vizuális figyelmeztetést ad, ha gáz, gőz vagy por jelenlétét észleli a levegőben: 10% -os alsó robbanási határ (LEL) propánnál, 25% LEL értéknél pedig a targonca automatikusan leáll, ezáltal megszűnik a robbanásveszély.

A robbanásbiztos rendszer indításkor automatikus öntesztet és automatikus kalibrálást végez, hogy biztosítsa a gázérzékelő működőképességét.

A rendszer készenléti üzemmódja minimalizálja az akkumulátor fogyasztását, garantálva a folyamatos gázérzékelést.

További előnye a Yale robbanásbiztos rendszernek, hogy a targonca minden meghatározó értékét folyamatosan elemzi, úgy mint hőmérséklet, olajnyomás és fordulatszám. A targonca bármilyen biztonsági kockázat esetén leáll és egyértelműen jelzi a probléma forrását és rögzíti az eseményt a naplóba, amely később könnyen megkereshető.

A rendszer hőgátat biztosít a forró motorfelületek (pl. turbófeltöltők és kipufogócsonkok) és a külső légkör között.

Miért pont a Yale

Amennyiben munkavédelmi szempontból robbanásbiztos targoncára lenne szüksége, forduljon bizalommal a Pagáthoz, amely a Yale targoncák hivatalos magyarországi képviselője. A Yale foglalkozik új vagy használt targoncák és raktártechnikai eszközök robbanásbiztos átalakításával, legyen szó elektromos, dízel vagy gázüzemű emelőgépről.