Targonca szótár

logisztikusok és targoncások részére

Kiknek szól?

Ősszeállításunkkal segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik érdeklődnek a technikai megoldások és újítások iránt.A szótár segítséget nyújt eligazodni a különböző logisztikai és targoncaipari rövidítések között is.

Targonca szótár - minden tudás egy helyen

 • AccuTouch™: Minilevers hidraulika vezérlés. Az AccuTouch minilever vezérlés a hidraulika funkciókon felül kürt- ill. irányváltó kapcsolókat is tartalmaz, biztosítva ezáltal, hogy a targonca minden jelentős funkciója könnyen elérhető helyen legyen.
 • ADC: Többek között a Yale Veracitor Value modell felszerelése közé tartozik az automatikus lassító-rendszer, amely önműködően csökkenti a targonca sebességét a gázpedál elengedésekor, minimálisra csökkentve ezáltal a a fék használatát és a kezelő leterheltségét.
 • ADS: (Automatic Deceleration System) A Yale VX Value modell felszerelése az automatikus lassító-rendszer, amely önműködően csökkenti a targonca sebességét a gázpedál elengedésekor, minimálisra csökkentve ezáltal a a fék használatát és a kezelő leterheltségét.
 • ARB: a visszagurulás gátló automatika biztosítja a rámpákon, emelkedőkön a könnyű és biztonságos kezelést.
 • ATEX: a francia „ATmospheres EXplosives” rövidítésből ered. Alkalmazásuk a robbanásveszélyes, gázzal szennyezett, vagy porkoncentrált munkahelyeken szükséges. A veszélyeztetettségi szintnek megfelelően az előírások több zónát különítenek el, melyek különböző irányelveket írnak elő a targoncák felszereltségét illetőleg. Yale targoncákon is elérhető opcióként.
 • Aquamatic rendszer: más néven központi vízutántöltős rendszer. Az  akkumulátor cellái gumicsővel sorba vannak kötve. A gumicső végére lehet csatlakoztatni egy víztartályt, így a cellák a gravitáció segítségével könnyedén felölthetőek ioncserélt vízzel. Fontos előírás, hogy csak töltést követően szabad utántölteni az akkumulátort.

 • Beállós elektromos raklapemelő: Az ergonómia és a biztonság kettőssége, hiszen a vezetőt már 3 oldalról védi a munkagépe, ugyanakkor teljes szabadsággal látja be munkaterületét. A beállós magasemelésű raklapszállítók között a Yale díjnyertes ergonomikus kialakítású MSS raklapemelője a legkeresettebb hazánkban, hiszen a gép kezelője számára több vezetési pozíció is felvehető. 
 • CANbus technológia: egyszerűbbé teszi a bonyolult kábelezést, továbbá kommunikációs kapcsolatot hoz létre a targonca egyes rendszerei között. A műszerfal-kijelző folyamatosan visszajelez a kezelő számára és összegzi a különböző szervizkódokat.
 • CSE: Az állandó stabilitásjavító rendszerrel (Continuous Stability Enhancement) ellátott szélesített kormányzott hídnál megnövelték a kerékelfordulást, így a targonca gyorsabb manőverezésre képes akár szűk munkafolyosókon dolgozva. Egyenetlen talajviszonyok mellett is megbízhatóan, kényelmesen üzemel.
 • CRB: Ellenőrzött visszagurulás rámpákon és emelkedőkön.
 • CPR: szabályozott hajtásirány-váltás, amely a Techtronix váltó felszereltésgéhez tartozik.
 • Cushion gumi: szokták még acélpántos guminak is nevezni. Szilárdabb mint a tömör abroncs, azonban egyetlen réteg szilárd gumiból készül, amelyet acél peremre formáznak. Főleg amerikai gyártású targoncákon jellemző. 
 • Dual CANbus technológia: a technológia biztosítja a hibák gyors azonosítását, miközben a gépkezelő a kijelzőn látja a rendszer állapotát és a hibakódokat. Az új ’Get Home ’ funkció még akkor is működik, ha minden funkció leáll, így lehetővé téve a gépkezelőnek, hogy a targoncát megfelelő javítási helyre vigyék.
 • Dual-pedal: homlokvillás targoncán használatos. A hagyományos gáz-fék pedál, illetve irányváltó kar vagy gomb helyett 3 pedál helyezkedik el a targoncán: egy előre meneti, egy hátrameneti és egy fékpedál. A Yale targoncákon is elérhető opció, de más márkák esetében, mint pl. Linde targoncákon szokványos. A dual pedál használata szokásfüggő. 
 • Duplex oszlop: kéttagú-teleszkópos targoncák, melyek a plusz hidraulikus munkahengereknek köszönhetően általánosságban 1,5-4 méter magasba is felemelhetik a terhet úgy, hogy az emelőoszlop közben mozdulatlan marad. Ezezl a technológiával már magasabb polcok fel- és lerakodása is lehetővé válik.
 • Drive In kivitel: polcrendszerhez szükséges szűkített kialakítású bukókeret.
 • DSS: (dinamikus stabilitási rendszer) támogatja az oldalirányú és előremenő stabilitást a targonca rendszer vezérlésével, amelyet a megfelelő vezetési működés megerősítésére terveztek. A DSS magában foglalja az aktív hidraulikus billentési és emelési határértékeket, a vontatási sebességkorlátokat és a sebesség/gyorsulás csökkenését a stabilitás szempontjából kritikus helyzetekben. A DSS emellett figyelmeztetéseket is küld a kezelő számára a teljesítménycsökkentés a targonca kijelzőjére, amely a targonca valós idejű teljesítményén és a villákra nehezedő terhelési adatain alapszik.​
 • ECO-eLo energiatakarékos üzemmód: képes az üzemeltetéstől függően, akár 20%-kal csökkenteni az energiafogyasztást anélkül, hogy a gép hatékony munkavégzésére lényegesen negatív hatással lenne.
 • Fehéráru megfogó: háztartási gépek biztonságos mozgatására alkalmas adapter: a magas polcokról való leemelés és a komissiózásra való előkészítés gyerekjáték a fehérárufogó adapter segítségével.
 • Felálló platformos raklapszállító: a platformnak köszönhetően a raklapszállító kezelője dönthet arról, hogy felállva utazik, vagy a platformot felhajtva kíséri a raklapszállítót. Hosszabb távok megtétele esetén szokták választani a felállós üzemmódot, hogy a kezelő számára még kényelmesebb legyen az egész műszakos munkavégzés.
 • Félelektromos magasemelő: ár-érték arányban megfelelő teljesítménnyel bír a kézi mozgatású és elektromos emelésű magasemelő, mely a kézi kivitelű magasemelőhöz hasonlóan 1-1,5t teherbírású és 3m emelési magasságú raktártechnikai eszköz.
 • FOPS: targoncakabin, amely felnyitható. A kabin alatt elhelyezkedő alkatrészekhez könnyű a hozzáférés.
 • Fúvott gumiabroncs: A pneumatikus gumiabroncsok belsejében uralkodó légnyomás ellenáll a gumiabroncsot nyomó erőkkel szemben és csillapító hatást kölcsönöz az abroncsnak. Általában a fúvott gumiabroncsokkal szerelt targoncák vezetése kényelmes: alkalmasak sík vagy sima felületeken, de egyenetlen terepen, például építkezéseken való használatra is. Hátrányuk, hogy a gumiabroncsok sérülékenyek: a törmelék, a szögek és az éles tárgyak könnyen okozhatnak sérülést rajtuk.
 • Habbal töltött targoncagumi: gyorsan lett nagyon népszerű azon területeken, ahol csak a fúvott gumi felel meg, de ugyanakkor előfordulhatnak kerékdefektek. A hab eredetileg folyadékként kerül a gumiba, ahol megkeményedik. A hab súlya és sűrűsége extra ellensúlyként szolgál, így növeli a gépek stabilitását. A leggyakrabban használatos: hulladék-ártalmatlanításnál, bontókban, fémszerkezeti gyártóknál.
 • HiP funkció: High Performance – nagy teljesítmény funkció beállításával 16 km/h kedvező sebesség érhető el.
 • Holtember kapcsoló: biztonsági funkció, amely főleg a gyalogkíséretű targoncákra jellemző. Elterjedt a “dead man switch” elnevezése is. Elsődleges célja, hogy a kezelő ne tudja véletlenül a gyalogkíséretű targoncát magára irányítani vagy a falhoz szorulni. A kapcsoló megnyomódásakor a targonca rögtön megáll és az addigi iránnyal ellentétes irányba mozdul pár centimétert.
 • Hordóborító adapter: olajos vagy bármely más folyadékkal töltött hordókat képes a forgás irányába borítani. Elérhető felszereltségként mind homlokvillás, mind gyalogkíséretű targoncákon is. A felhasználás intenzitásától függően választható hidraulikus vagy kézi vezérlésű is.
 • Intellix Járműrendszer Kezelő: (VSM) a targonca alapvezérléseként működik, széles körű ellenőrzést végez és a targonca funkcióit és rendszereit vezérli.
 • Iniciál (bázis) emelés: gyalogkíséretű targoncákon elérhető opció, amely eredendően két raklap együttes mozgatásában segít. A kezelő az első raklapot a villára veszi fel, majd elemi azt a szükséges magasságba. Ezt követően a kezelő a másik raklap alá a támaszkerék segítségével begurul, és azt felemelve képes még egy raklapot az előző alá felvenni. Fontos a targonca teherbírásának megfelelő teher szállítása. Az iniciál emelés másik előnye, hogy esetleges magasabb küszöbökkel is könnyebben megbirkózik a targonca.
 • Kartonfogó adapter: más néven fehérárú megfogó adapter. Napjainkba legtöbbet fehéráru mozgatására használják: csomagolt hűtők, mosógépek, tv készülékek. Leggyakrabban homlokvillás targoncákra szerelve alkalmazzák. Az adapter szorítása hidraulikával lehetséges.
 • Konténerborító adapter: az ömlesztett áru kezelése a feldolgozóiparban vagy akár a hulladékiparban is előfordul, ennek kezelése a targoncára szerelhető konténer borító adapterrel lehetséges.
 • Lézerpozícionálás: a lézer vagy a villa hegyén, vagy a villakocsin elhelyezve egy piros pontot vagy vonalat vetít a pontos helyzetről a polcrendszerre, illetve a raklapra, ezáltal a gépkezelő tisztán láthatja, hogy milyen magasan helyezkednek el a villák. Célja, hogy megkönnyítse a nagy magasságokban történő fel- és lepakolást. Általában a lézer automatikusan bekapcsol amint az oszlop túlhalad a szabademelési magasságon (kb. 2 m). Használata a tolóoszlopos targoncák esetében a legjellemzőbb.
 • Moduláris targonca: a Yale N széria sztenderd kivitelezésű targoncái gyártási folyamataiban megegyeznek, azonban felszereltségükben és kapacitásban különbözőek; emiatt előállításuk gazdaságos.
 • Monotron pedál: Yale targoncákon elérhető opció: irányváltó gomb helyett kétoldali, szélesebb gázpedállal szerelik a targoncákat. Bal oldalát nyomva hátrameneti irányba indul a targonca jobb oldalát nyomba előre halad.

 • MOSFET hajtásvezérlés: fokozatmentes, progresszív sebesség-szabályozást, automatikus féklazítást, áram-visszanyeréses fékezést tesz lehetővé és megakadályozza a visszagurulást is.

 • Munkafolyosó szélesség (AST): ennyi helynek kell lennie két polcsor, vagy a polcsor és a fal között,  hogy a targonca egy hosszában felemelt raklappal el tudjon fordulni oldalra, és be tudja rakni a polcra.
 • Nehézüzemű gyalogkíséretű raklapszállító: feladata a nehéz terhek (2.5-3 tonna teherbírás) rövid és közepes távokon való elszállítása.
 • Nyomot nem hagyó (non-marking) fehér gumiabroncs: a gumiabroncsok előállításakor nem kerül korom a keverékbe. A targonca gumik az élelmiszer, gyógyszer és számítástechnika iparban népszerűek, de bárhol, ahol műgyanta padló van, fehér, vagy sárga abroncsokat használnak.
 • Papírbála fogó adapter: gyakoribb nevén bálafogó adapter. A zúzott papírt bálákban tárolják, melyeket a gyárban vagy feldolgozó üzemekben tovább hasznosítanak. A Bolzoni bálafogókat úgy tervezték, hogy egyszerre akár több bálát is biztonsággal tudjanak szállítani. Általában homlokvillás targoncákra szerelik, a szorítás hidraulikával történik.
 • Rakatszorító adapter: a párhuzamos szorítókat általában az újrahasznosított papír, a sűrített cellulózpép, a lágy cellulózpép, a textiláruk, az újrahasznosított műanyagok, habgumi tömbök, dobozok, dohány, gumi és használt ruhák kezelésére használják.
 • Regeneratív fékezés: csökkenti az üzemi fékhasználatot, hozzájárulva az alkatrészek élettartamának növekedéséhez.
 • ROPS: felhajtható bukókeret, amely megkönnyíti a targonca szállítását.
 • Sivatagi szűrő: más néven ciklon szűrő. Egy előszűrő, amely megakadályozza a nagyszemcséjű szennyeződések bejutását a motortérbe. Elsősorban poros üzemekben használják.
 • Szabademelés: elsősorban alacsony belmagasságú terekben, mint konténerek, teherautók belsejében ideális a szabademelésű oszloppal szerelt targonca, mivel az  emelés során a targonca oszlop nem emelkedik a teherrel együtt. A szabademelés során az oszlop mögül való kilátás kevésbé optimális, mint a szabademelés nélküli oszlopok esetében.
 • Széles terpeszes kivitelezés: általánosságban a nem ellensúlyos emelőgépek a támasztó kerekeknek köszönhetően nem borulnak fel. A támasztó kerék a villa alatt helyezkedik el, amely – ha a raklapot hosszában vesszük fel – nem okoz gondot, de abban az esetben ha a raklapot keresztben szeretnénk felemelni vagy más, speciális, alul nem nyitott raklap mozgatására szeretnénk használni, a széles terpeszes magasemelő nyújthat megoldást. Teherbírásuk és emelési magasságuk általánosságban a normál magasemelővel megegyező.
 • Szimplex oszlop: egytagú vagy mono-oszlopos targoncák, melyek átlagosan 1,5 méteres magasságig emelnek. Általánosságban a ki-es berakodási folyamatok során alkalmazzák ezeket a típusokat.
 • Szulfátosodás: targonca használata során kis szulfátkristályok képződnek; ez a jelenség önmagában még nem káros. Viszont ha hosszú időn keresztül lemerült állapotban áll az akkumulátor, akkor az amorf ólomszulfát kikristályosodik és lerakódik a akkumulátor negatív pólusán. Ennek eredményeképpen a lerakódás folyamata tovább gyorsul, amely csökkenti az akkumulátor aktív felületének méretét, ezáltal csökkenti az akkumulátor kapacitását és növeli az ellenállását. A szulfátosodás negatívan befolyásolja az akkumulátor tölthetőségét is. Ez a folyamat elkerülhetetlen és ami még rosszabb, hogy karbantartás nélkül a folyamat 3-4 év elteltével nagyon felgyorsul. Ez eleinte jelentős teljesítmény visszaesést eredményez, végül az akkumulátort is tönkreteheti.
 • Szűkfolyosós kivitel: a raktárakban kifejezetten a középső és felső polcok ki- és berakodásának megkönnyítése érdekében olyan kialakítású targoncákat kínál a Yale, amellyel a stabil és helytakarékos magasraktári komissiózás válik lehetővé.
 • Turn Assist System rendszer: a szűk helyeken való manőverezésben segít.
 • Toló-húzó adapter: ezzel az adaptertípussal a targonca kezelője képes csúsztatva, csúszólapok segítségével, raklap nélkül felvenni az árut. Különféle iparágakban használják, például élelmiszer-, ital-, üvegáruk, építőanyagok, mezőgazdasági, papír-, vegyipari és autóiparban is.
 • Tömör gumiabroncs: a legelterjedtebb gumiabroncs, hiszen ötvözi a fúvott és az acélpántos (cushion) gumik előnyeit: kényelmes, tartós, a lehető legmodernebb technológia napjainkban. A tömör gumi nem levegővel töltött, hanem általában két vagy három réteg gumiból készül – a rétegek száma egyenes arányban áll a tartóssággal, a komfort szinttel és a minőséggel.
 • Triplex oszlop: háromtagú-teleszkópos targoncák, melyek emelési magassága elérheti a 13 métert is. Gyakorta tolóoszlopos kivitelű targoncák esetében alkalmazzák a triplex oszlopot, amelyek lézeres segítséggel pontosan helyezik el az árut a legmagasabb polcokon is.
 • Villaforgató: a targonca villáját 360 fokban képes forgatni. A forgató adapter minden olyan munkafolyamathoz alkalmazható, ahol fontos a rakomány elforgatása vagy a tartályok ürítése, például kohászati, vegyipari, autóipari, újrahasznosítási, hulladékártalmatlanítási és élelmiszer-feldolgozási műveletek során.
 • Villahosszabbító: extra méretű raklapok mozgatásakor használatos adapter. Rendkívül elterjedt adapter és csatlakoztatása is egyszerű, gyakorlatilag az összes iparágban szívesen használják.
 • Villapozícionáló: ez az adapter képes a villás targonca szélességénél nagyobb, vagy keskenyebb villatávolságának állítátására. Egyre inkább elterjedt adapter, hiszen rengeteg időt lehet megtakarítani abban az esetben, ha különböző méretű és súlyú raklapokkal dolgozunk.
 • YaleStop™ funkció: a vezérlőrendszer automatikusan működteti, azaz a rögzítőfék mindig behúzott állapotban van, amikor a targonca áll és hajtási igény nem merül fel. Ilyenkor a kezelő teljes biztonsággal lehet az áru fel- és lerakodása tekintetében vagy emelkedőn dolgozva.
 • Yale Vision: flottamenedzser eszköz, amely lehetővé teszi  a flotta valós idejű adatainak kezelését, a működési költségek előrejelzését és optimalizálását. A targoncaflotta kezelő szoftver különböző szintű adatokkal látja el kezelőjét, így olyan adatokat tudhatunk meg, amellyel könnyű és praktikus optimalizálási folyamatok indulnak be egy cégnél.
 • WITS statisztika: (World Industrial Trucks Statistics – nemzetközi targonca statisztika) egy havi rendszerességgel, országok és osztályok szerint készült adathalmaz, amely az aktuális megrendelések alapján születik. A statisztika hátránya, hogy a kis emelőgép-gyártó cégek adatait nem tartalmazza – így például néhány speciális emelőgép gyártót-, továbbá nem tartalmazza a kisebb kínai targonca gyártókat sem. A legtöbb targoncagyártó és kereskedő üzleti döntései meghozatala során részben a WITS statisztikát is iránymutatónak tekinti.