Technológia Raktártechnika

Esettanulmány: Yale targoncák -30 fokon

Szerző: 2020-12-16 No Comments

Az ICE Solution Kft. által működtetett hűtőház a régió egyik legkorszerűbb létesítménye, kategóriájában egyedülálló hazánkban. A professzionális raktározáshoz Yale targoncákat választottak.

Az ICE Solution Kft.-ről
 
Az 1970-es évek óta működő cég, mely mélyhőmérsékletű raktározási és logisztikai feladatokat lát el, összesen 11 500 EUR paletta befogadására képes. A 2008-tól működő, -30 C° fokos tárolására alkalmas 2 hűtőház Győrben található. A cég partnerei közé tartoznak a meghatározó sertés-, baromfi-, tej-, zöldség- és gyümölcsfeldolgozók és a legnagyobb hazai kiskereskedelmi élelmiszerláncok.
A Pagát és az ICE Solution kapcsolata immáron 10. éve töretlen. Ezidő alatt az ICE Solution Kft. számos targoncaberuházást eszközölt, partnereként pedig olyan céget választott, amely nem csupán a gépek beszerzésében segít, hanem biztosítja számára a folyamatos szervizigények kielégítését is. A munka nem állhat le, hiszen egy nap átlagosan 25-30 kamionnyi áru ki- és betárolása zajlik. A cég emiatt is választotta a Pagát teljeskörű szerviz szolgáltatását: egyrészt az időszakos karbantartási munkákkal is kiküszöbölhetőek a meghibásodások, másrészt a hirtelen jött esetleges leállásokat is azonnal orvosolja a Pagát.

Yale targoncák a hűtőházban és a telephelyen

 

Egy ilyen extrém körülmények között működő munkakörnyezetben kiemelkedően fontos, hogy speciális kialakítású munkagépekkel dolgozzanak. A hűtőházi kivitelezésű Yale targoncák -30 C° fokon is stabilan teljesítenek, így a munkafolyamatok nem állnak le. A cég elégedettségét is tükrözi, hogy az ellátandó feladatok szerint számos Yale targoncával dolgoznak.

A Yale raklapszállító, a homlokvillás és magasraktári targoncák egymás munkáját segítik: mindhárom munkagép esetben magas hatékonyságot, gyors reakcióidőt várnak el, hiszen a munkafolyamatok egymásra támaszkodnak, így hasonlóan dinamikus munkatempóra van szükség.    

Yale MR targonca
Previous slide
Next slide

Yale MR16 HD magasraktári tolóoszlopos targonca

Az ICE Solution raktárai 6 polcmagasságban képesek tárolni a fagyasztott élelmiszert. A raktár maximális kihasználása miatt olyan gépekre volt szükség, melyek akár 12 méter magasságban képesek az 1 tonna súlyú raklapokat milliméter pontossággal elhelyezni. Ebben nyújt segítséget a Yale MR16HD, mely minden kritériumnak megfelel: a lézerpozícionáló és kamera segíti a targoncakezelő munkáját, mely automatikusan bekapcsol, amint az oszlop eléri a 2 méteres magasságot.

A hűtőházi körülményeknek megfelelő fűtött, szigetelt kabinban a targoncavezető kényelmesen végezheti a munkáját. Tovább növeli a Yale MR targonca ergonomikus kialakítását, hogy 360 °-os kormányzás lehetséges, mely egy kézreálló tekerőgombbal egyszerűen és könnyedén kivitelezhető. A polcok pontos megközelítése a tolóoszlop segítségével történik. A vállalatnál használt Yale MR16HD a speciális szélesített támasztókerekekkel 1100 mm széles raklapok kezelésére is képes.

Az elektromos meghajtású targonca zéró károsanyag-kibocsátással működik, az akkumulátor töltöttségéről a kezelő percre pontos információkkal rendelkezik.

Yale MPT25T komissiózó raklapszállító 2400 mm hosszúságú villával

Ez a típusú elektromos Yale raklapszállító egyszerre akár 2,5 tonna terhet szállíthat: a villák hossza miatt lehetségessé válik a raklapok egymás mellett történő elhelyezése. A kiválasztás során a hűtőházi kivitel mellett fontos szempont volt, hogy a raklapszállító egyúttal több raklapnyi árut is képes legyen felvenni és lerakni. A Yale MPT további nagy előnyei közé tartozik, hogy rendkívül mozgékony, a nagy teher mellett is képes gyorsan dolgozni.

A Yale MPT ergonómiája kiemelkedő, hiszen a kezelő 3 munkapozíció közül is választhat: dolgozhat ülve, állva vagy támaszkodva, így egy egész műszakos munka sem okoz különösebb kifáradást számára. Fontos funkció az automatikus fékoldás és visszagurulás-gátlás, ami segíti a biztonságos üzemet rámpán és emelkedőn ill. fel- és lerakodás közben.

Previous slide
Next slide

Yale ERP15VT Drive-in

A polcrendszerben dolgozó elektromos Yale VT targonca különlegessége a szűkített bukókeret, mely a polcok között és az esetlegesen túlnyúló raklapok között is kényelmesen dolgozik. A háromtámaszú, másfél tonna teherbírású targonca akár 5500 mm magasságba is felemeli a raklapokat. A szintén hűtőházi kivitelezésű targonca rendkívül kényelmes munkakörnyezetet biztosít a targonca kezelője számára.

A Yale VT targoncák esetében a YaleStop™ funkció segítségével a targonca vezetője mindig biztonságban érezheti magát, hiszen a rögzítőfék álló pozícióban behúzott állapotú. A Yale VT akkumulátor kapacitását úgy tervezték, hogy töltés nélkül egy teljes műszakot végigdolgozzon, extrém környezetben is.