Professzionális akkumulátor

karbantartás és regenerálás

Növelje meg targonca akkumulátora élettartamát azáltal, hogy helyreállíttatja elszulfátosodott akkumulátorát.

Az akkumulátorok gyártóinak adatai szerint az akkumulátorok 8-10 év élettartamra, illetve kb. 6000 üzemórára lettek tervezve. Ennek ellenére a valós tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ólom-sav akkumulátor teljesítménye 3-4 év használat után már olyan szintre csökken, hogy az ellehetetleníti a napi munkavégzést.

A teljesítményromlás okai lehetnek:

Az akkumulátor teljesítésének romlásában a felhasználási szokások is szerepet játszanak. Átlagosan egy töltéssel 5 órát képes teljesíteni a targonca, azonban a felhasználási szokások azt mutatják, hogy maximum 3 óra a kisütési idő, majd újratöltik.

A teljesítmény romlásának legfőbb oka az úgynevezett szulfátosodás. 10-ből 8 targonca akkumulátora emiatt megy tönkre.
Az akkumulátor regenerálási szolgáltatásunkat nem csupán a tönkrement akkumulátorok helyreállítására érdemes igénybe venni, hanem általános karbantartás esetében is; így jelentősen meghosszabbíthatjuk az akkumulátorok élettartamát, ami gyakorlatilag a duplájára nőhet.
A regeneráló készülék minden ólomsavas akkumulátor regenerálására, illetve a legtöbb ólomsavas akkumulátor helyreállítására alkalmas – úgy mint indító akkumulátor, elektromos és félelektromos targoncák és egyéb járművek akkumulátora, továbbá nikkel-kadmium akkumulátorok esetén is alkalmazható.

A szulfátosodásról

A targonca használata során kis szulfátkristályok képződnek; ez a jelenség önmagában még nem káros. Viszont ha hosszú időn keresztül lemerült állapotban áll az akkumulátor, akkor az amorf ólomszulfát kikristályosodik és lerakódik a akkumulátor negatív pólusán. Ennek eredményeképpen a lerakódás folyamata tovább gyorsul, amely csökkenti az akkumulátor aktív felületének méretét, ezáltal csökkenti az akkumulátor kapacitását és növeli az ellenállását. A szulfátosodás negatívan befolyásolja az akkumulátor tölthetőségét is. Ez a folyamat elkerülhetetlen és ami még rosszabb, hogy karbantartás nélkül a folyamat 3-4 év elteltével nagyon felgyorsul. Ez eleinte jelentős teljesítmény visszaesést eredményez, végül az akkumulátort is tönkreteheti.

A szulfátosodás hatása

Szerencsére az akkumulátorok túlnyomó része javítható, a szulfátosodás problémájának megoldásával. Az általunk alkalmazott regenerálási technológia eltávolítja a lerakódott szulfátréteget, és közel újkori állapotába hozza a cellákat. Az Energic Plus technológiájával 12 V-tól 96 V-ig bármilyen teljesítményű akkumulátor kezelhető. A folyamat során regeneráljuk az ólomlemezek felületét, feljavítjuk a környezeti tényezőket, és addig dolgozunk a cellákon, amíg el nem érjük azok optimális állapotát. Ennek köszönhetően az akkumulátorok teljesítménye jelentősen javul, és megközelítheti az eredeti értéket.
Az általunk alkalmazott eljárással 4-5 nap alatt vállaljuk a használt akkumulátor regenerálását és ezáltal elérhetjük a targonca akkumulátor élettartamának jelentős növekedését.

A regenerálás 3 fő kezelésből tevődik össze:

  1. Fizikai kezelés: a fenti szempontrendszer alapján ellenőrizzük a cellákat, összekötőket és ha szükséges, elvégezzük a javításukat.
  2. Kémiai kezelés: helyrehozzuk a savszinteket, egyéb kémiai rásegítést nem használunk.
  3. Elektromos kezelés: a regeneráló gép egyedi algoritmusok mentén elektromos árammal látja el az ólomlemezeket, fellazítva ezzel a szulfátréteget, így ismét szabaddá válik az aktív felület.

A regenerálás időpontja

Ezt a szolgáltatásunkat akkor célszerű igénybe venni, amikor a teljesítmény csökkenésének első jelei mutatkoznak. Például, amikor az akkumulátor egy töltéssel nem képes teljesíteni egy egész műszakot, vagy gyengébben, fáradtabban hajtja a targoncát.
Számokban mérve az ideális időpont az akkumulátor regenerálás igénybevételére kb. 1000 üzemóra, vagy a vásárlástól számított 3-4 év. A legjobb eredményeket azokkal az akkumulátorokkal lehet elérni, amelyek ólom lemezei fizikailag még nem sérültek annyira, hogy jelentős mennyiségű aktív felület veszett volna kárba. Az ilyen cellákat technológiánkkal szinte új állapotba tudjuk hozni, így a napi használat során nem érezhető különbség az új és a regenerált akkumulátorok teljesítménye között. A regenerálással a tényleges élettartamát is megduplázhatjuk.
Ennél idősebb akkumulátorokkal is tudunk dolgozni, ilyenkor viszont az eredmények az ólomlemezek egészségi állapotának függvényében alakulnak. Technológiánkkal zárlatos, vagy fizikailag sérült cellák regenerálása nem lehetséges.

Az akkumulátor regenerálás előnyei:

targonca karbantartás

Jegyzőkönyv az elért eredményről

A rendszer cellánként figyeli az akkumulátor regenerálása alatt történt változásokat és egy szoftverrel kombinálva a teljes folyamatról jegyzőkönyvet készít. A jegyzőkönyv regisztrálja perc pontossággal és cellánként a változásokat. Az elért kapacitásnövekedés számszerűen kinyerhető a rendszerből, amit minden regeneráláshoz mellékelünk.

Ajánlatkérés