Kiemelt Raktártechnika

A raklapok anyaga

Szerző: 2024-02-01 No Comments

A huszadik századi feltalálása óta használata drámaian kiszorította a régebbi ládákat, például a fadobozt és a fahordót, mivel jól működik az olyan modern csomagolásokkal, mint a hullámkarton dobozok és az ömlesztett szállításhoz általánosan használt konténerek. A 2020-as években már évente körülbelül félmilliárd raklapot gyártanak, és csak az Egyesült Államokban körülbelül kétmilliárd raklapot használnak. Azok a cégek, amelyek szabványos raklapokat használnak a be- és kirakodáshoz, gyorsabb anyagmozgás mellett sokkal alacsonyabb kezelési és tárolási költségekkel dolgoznak, mint azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem. A raklapok megkönnyítik a nehéz rakatok mozgatását.

Raklap kisokos

A raklap, más néven paletta, egy sík szállítószerkezet, amely stabilan tartja az árut, miközben targoncával, raklapemelővel, homlokrakodóval vagy daruval emelik.

A raklap az egységrakomány szerkezeti alapja, amely lehetővé teszi a kezelés és a tárolás hatékonyságát. A szállítókonténerekben lévő árukat gyakran hevederekkel, vagy fóliával rögzített raklapra helyezik és szállítják.

Míg a legtöbb raklap fából készült, a raklapok készülhetnek műanyagból, fémből és papírból is.

raklapok anyaga

A raklapok anyaga

euro paletta

Fa paletták

A legolcsóbb raklapok puhafából készülnek, és gyakran a szállítmányozás után a többi csomagoló elemmel együtt a szemétbe kerülnek.  A valamivel bonyolultabb, keményfa raklapok, műanyag raklapok és fém raklapok mind a négy oldalról emelhetők. Ezek a drágább raklapok általában letétet igényelnek, és a munka végeztével visszaküldik a feladónak, vagy továbbértékesítik őket. A fa raklapok komoly biológiai kockázatot jelenthetnek, mivel érzékenyek a bakteriális és vegyi szennyeződésekre, például élelmiszerek szállítása esetén sok esetben nem fa raklapot részesítenek előnyben.

Műanyag paletták

A műanyag raklapokat gyakran újrahasznosított PET-ből (italpalack) készítik. Ellenállnak az időjárásnak, a korhadásnak és a vegyszereknek. A műanyag raklapok előnyei a fa raklapokkal szemben a könnyű fertőtleníthetőség, a szaggal szembeni ellenállás, a tűzállóság, a hosszabb élettartam, a tartósság és a jobb termékvédelem, a szilánkosodás mentesség és a könnyebb súly. Azonban a műanyag raklapokat nem javíthatóak, és tízszer drágábbak lehetnek, mint a keményfa raklapok. A nagy beszállítói láncok megnövelték a műanyag raklapok használatát, mivel sok szervezet törekszik a költségek csökkentésére. A műanyagok újrafelhasználhatósága hozzájárult a műanyag raklapok használatának növekedéséhez. A műanyag raklapok előnye, hogy a raklapokba önthetők RFID chipek a a készlet és a munkafolyamatok nyomon követéséhez.

műanyag raklap
fém raklap

Fém paletták 

Az acél raklapok erősek, és nagy, illetve magas rakományokhoz, általában hosszú távú száraz tároláshoz használhatók. A fém raklapok a piac kevesebb mint 1%-át teszik ki. Anyaga lehet szénacél, rozsdamentes acél és alumínium. Ezek közül a szénacél kiváló tartósságot kínál a legalacsonyabb áron. A rozsdamentes acél nem igényel festékbevonatot és általában a vegyiparban használják. Ezen paletták ára magas, azonban a hosszú távú költségek alacsonyabbak lehetnek, mint a fáé. A fém raklapok általános előnyei a nagy szilárdság és merevség, a kiváló tartósság, a magas ellenálló képesség, a könnyű fertőtlenítés és az újrahasznosíthatóság. A hátrányok közé tartozik a magasabb kezdeti ár, a jelentős súly és a szénacél esetében a rozsdásodás. A fém raklapokat használó elsődleges iparágak közé tartozik a vegyipar, az autóipar, a gyógyszeripar, a gépgyártás és a gumiabroncsok kezelése.  Az alumínium raklapok erősebbek, mint a fa vagy a műanyag, könnyebbek az acélnál, és ellenállnak az időjárásnak, a korróziónak. Általában légi árufuvarozásra, hosszú távú kültéri vagy tengeri tárolásra vagy katonai szállításra használják.

Papír paletták 

A papírraklapokat, más néven “ökoraklapokat” gyakran könnyű rakományokhoz használják, azonban egyre gyakrabban használják általános rakományokhoz. A papírraklapokat ott is használják, ahol fontos az újrahasznosítás és az egyszerű környezeti ártalmatlanítás. Az ökoraklapok új dizájnjai mindössze két lapos hullámkartonból készültek (ragasztó/kapcsok nélkül), súlyuk mindössze kb. 4,5 kg. Tisztábbak, biztonságosabbak, és költségkímélő, környezetbarát alternatívát kínálnak más raklapanyagokkal szemben. Egyes hullámos raklapok esetében csökkentik a magasságot, jelentős szállítási költségcsökkentést biztosítva. Az alacsony profilú kézi raklapemelő targoncák akár 25 mm-es magasságú raklapok felszedését is lehetővé teszik.

papír paletta