Kiemelt

Itt a tél! Készüljünk fel szakszerűen a munkára!

Szerző: 2022-12-08 No Comments

Bár egyre enyhébbek a telek, mégis érdemes felkészíteni a targoncát, a targonca kezelőjét és a munkatársakat az előttünk álló zord időjárási körülményekre. Egy targoncaflotta vagy akár csak egy targonca teleltetése nem kis feladat, és komoly hosszú távú következményekkel járhat, ha nem tesszük meg a megfelelő téli időjárás elleni védekezési lépéseket. A hideg beköszöntével több területet is meg kell vizsgálnunk, vegyük sorra ezeket!

Greenlifter targonca

A környezet felmérése

Amennyiben a tevékenysége kinti munkával jár, akkor a télies körülmények bizony jelentősen befolyásolják az Ön cégét. Legyen szó jégesőről, hóról, ködről vagy zúzmaráról, érdemes olyan szabályzatot létrehozni, amely rendelkezik az ilyen jellegű időjárási viszonyok közötti munkavégzésről.

Továbbá az alábbi kérdéseket érdemes feltennünk magunknak:

A zord időjárás milyen típusú veszélyeket jelenthet cégünknél? Vannak rámpák vagy útvonalak, amelyek különösen jegesek vagy veszélyesek lehetnek? Fennáll a veszélye, hogy a termék megsérül? Milyen hatással van az időjárás a láthatóságra?

Ügyeljen arra, hogy soha ne használjon targoncát veszélyes körülmények között, és csak olyan gyorsan haladjon, amennyire a körülmények és látásviszonyok lehetővé teszik. A téli időszakban a féktávolság elérheti a normális féktávolság kétszeresét is.

A munkatársak felkészítése

Munkatársaink biztonsága a legfontosabb! A biztonság pedig ott kezdődik, hogy megbizonyosodunk arról, hogy a targoncakezelők és a többi munkatárs az időjárásnak megfelelően öltözködnek, plusz rétegeket viselnek. A kesztyűk, kabátok, zoknik, csizmák és fülvédők csak néhány apróság, melyekről gondoskodnunk kell. Ha a látási viszonyokat kedvezőtlenül befolyásolja az időjárás, érdemes jól látható ruházatot, például biztonsági mellényt viselni. Ne feledje azonban, hogy mindig a biztonság a legfontosabb: a targoncakezelők téli ruházata vagy felszerelése nem ronthatja a környezet észlelését (pl. hallás- vagy látáskorlátozás) vagy a kezelők munkaképességét (pl. mozgásban való korlátozottság). Arra figyeljünk, hogy a hideg időjárásra való felkészülésről nem csak egy alkalommal, hanem folyamatosan tájékoztassuk kollégáinkat.  Hasznos gyakorlat lehet minden műszak előtt, napi értekezletek keretében az aktuális és várható időjárási körülmények értékelése; ez segíthet a megfelelő működés előtti ellenőrzések megerősítésében is. A megfelelő folyadékszint, gumiabroncs-állapot és egyéb szabványok teljesítése segít kezelőinek a biztonságos munkavégzésben télen is.
papír Yale
elektromos raklapemelő

A targonca időjárás elleni védelme

Az Ön targoncája rendelkezik zárt kabinnal, esetleg fűtéssel? Ha a szabadban dolgozik, és mindaddig, amíg a kabin maga nem akadályozza a környezet észlelését (pl. párásodás), a kabin sokat segíthet abban, hogy a kezelőt melegben és kényelmesen tartsa, illetve segíthet abban is, hogy a kezelőszervek és az ülés a legjobb állapotban maradjanak.  Mi a helyzet a hidegindítást segítő eszközökkel, például a motorblokk-fűtéssel és a hűtőfolyadék-előmelegítővel? Olyan akkumulátorokat használ, amelyek hideg körülmények között működnek vagy tölthetők?  A hidraulikus rendszer üzemeltetése csak akkor megengedett, amikor a hidraulika olaj már elég meleg, ellenkező esetben alkatrészek károsodhatnak, mint a hidraulika pumpa, tönkremehet.Az akkumulátor megfelelő gondozása és karbantartása legalább ennyire fontos! A megfelelő vízszint fenntartása és a hideg időjárásnak való kitettség lehetőség szerinti korlátozása az elektromos targoncák két általános szabálya. A hideg időjárás jelentősen csökkentheti az akkumulátor élettartamát és az akkumulátor üzemidejét, ezért érdemes előre felkészülni arra, hogy ez milyen hatással lehet cégünk munkavégzésére. Vegye figyelembe az akkumulátor töltési lehetőségeit és a rendelkezésre álló akkumulátorok számát, hogy csökkentse az esetleges állásidőt.  Még ha a targonca megfelelően felszerelt is, akkor is biztosítania kell a rendszeres karbantartást, hogy egész télen üzemképes és hatékony legyen. A hideg időjárás kezdete előtt érdemes cégünket megkeresni egy téli felkészítésre, majd az év során ütemezett karbantartásra.