Pagátról

Targonca akkumulátor A-tól Z-ig

Szerző: 2021-09-26 No Comments
eladó akkumulátor

Ólom-savas akkumulátorok: indító akkumulátor

Az ólom-savas akkumulátorok olyan újratölthető akkumulátorok, amelyeket az autóiparban és a nehézgépek esetében használnak.

Az akkumulátorok széles választéka az alábbi kategóriákba sorolható: indítóakkumulátorok, menet és félmenet akkumulátorok és álló akkumulátorok.

Az indítóakkumulátor egy gép vagy egy belső égésű motor indítására szolgál. Amint a motor beindul, a generátor elkezdi tölteni az akkumulátort. Az indítóakkumulátor jellemzően magas teljesítményt biztosít rövid időre, különösen a menet akkumulátorokhoz képest.

A targonca akkumulátor

 A menet akkumulátorok hosszú távon nagy mennyiségű energiát szolgáltatnak, de jellemzőjük az is, hogy teljesen lemerülhetnek. Tökéletesek olyan ciklikus alkalmazásokhoz (napi kisütés és újratöltés), amelyek nagyobb akkumulátorkapacitást igényelnek: személyemelő, ipari súrolóógépek és targoncák. A félmenet akkumulátorokat olyan alkalmazásokhoz tervezték, amelyek az akkumulátorok mélykisütését igénylik; segítenek a berendezések indításában, de túlnyomórészt áramforrásként működnek a berendezés működésében. Általában ollós emelőkben, elektromos raktártechnikai eszközökben használják őket. Az álló akkumulátorok helyhez kötött állomásokhoz vagy készenléti alkalmazásokhoz készültek. Kiváló választás a tartalék akkumulátor számára áramkimaradás esetén. Ezek nélkülözhetetlenek a kórházak, a riasztórendszerek, a számítógépes szerverek és az UPS (szünetmentes tápegységek) számára, de nem képezik az autó- és gépészeti berendezések kezelési ágazatának alappilléreit, mint az útmutató többi típusa. Bár ezek ólom -savas akkumulátorok, ebben az útmutatóban nem foglalkozunk ezzel a típussal.

targonca akkumulátor regenerálás

Az akkumulátor élettartama

Az akkumulátor élettartamát töltési ciklusok számában fejezik ki. Más szóval, az akkumulátor élettartama attól függ, hogy hányszor tölthetjük fel és meríthetjük le az akkumulátort. Az ólom savas akkumulátor élettartamának maximalizálása érdekében a legjobb, ha csak akkor töltjük fel, ha 20% – 30% -ra merült le legalább. Általános Ólom savas akkumulátorokat károsítja, ha állandóan töltőre tesszük amikor csak lehet . Számos tényező befolyásolja a töltési ciklusok számát és így az akkumulátor élettartamát, mint például:

 • Az akkumulátor merülésének mélysége.    
 • Folyamatos, megfelelő karbantartás.
 • A töltési feltételek (hőmérséklet páratartalom, gyakoriság, profil, működés).
 • Az akkumulátor üzemi hőmérséklete.
 • Rezgésekre való érzékenység. 

A töltés és merülés

Az ólom-sav akkumulátorokban kétféle ólom kerülhet. A pozitív lemez ólom-peroxidból (PbO2) készül, míg a negatív lemez szivacs ólom (Pb). Ezeket a lemezeket hígított kénsav (H2SO4) elektrolitikus oldatába merítik. Amikor az akkumulátor lemerül, ez az elektrolit oldat elektrokémiai reakción megy keresztül, H2-re és SO4-re osztva. ·         A H2 a pozitív lemezen lévő oxigén egy részével vizet (H2O) állít elő. Ez csökkenti az elektrolit savasságát. ·         A szulfát (SO4) egyesül az ólommal (Pb) mindkét lemezen. Ennek eredményeként ólom-szulfát (PbSO4) keletkezik. 

Az ólom savas akkumulátorok karbantartása

Az ólom-savas akkumulátorok teljesítményének és megbízhatóságának optimalizálása érdekében három alapvető karbantartási feladatot kell elvégezni:

 1. A cellák elegendő vízzel való feltöltése
 2. Az akkumulátor egyenletes töltése
 3. Az akkumulátor tisztán tartása
 4. Az ideiglenesen álló helyzetű targonca akkumulátorának alapos átvizsgálása

Az egyes lépések tisztázása előtt először segítünk megérteni az akkumulátor szulfátlanításának folyamatát. A cellák pozitív és negatív lemezekből állnak; azonban mindig egyel több negatív lemez van, mint pozitív. A pozitív és negatív lemezeket egy mikroporózus elválasztó választja el egymástól, amely megakadályozza az érintkezésüket és a rövidzárlat keletkezését. Az akkumulátor lemerülése során a lemezek felületén szulfátkristályok oldhatatlan rétege képződik, töltéskor pedig a szulfátkristályok kénsavvá alakulnak vissza. Néha ez a szulfátkristályos réteg nem alakul megfelelően vissza kénsavvá, ezt nevezzük szulfatálásnak. A szulfátkristályok nem vezetik az elektromosságot, ennek következtében az akkumulátor ellenállása nő, a generált elektromos áram csökken és az akkumulátor nem képes teljes elektromos töltést biztosítani. További probléma, hogy a töltő már nem tudja teljesen feltölteni az akkumulátort. Szerencsére lehetőség van a szulfatáció szabályozására és akár csökkentésére is. Ez úgy történik, hogy rövid ideig tartó nagy áramot küld az akkumulátoron keresztül. Ezt a folyamatot regenerálásnak is nevezik. A minőségi akkumulátor-regenerátor eltávolítja a szulfát részecskéket és elemzi az akkumulátort, hogy utána a maximális teljesítményt nyújtsa.

Hogyan kerülheti el a szulfatálást? Az évenkénti regeneráció és az akkumulátor folyamatos töltésével lehetséges az akkumulátor megóvása.

targonca akksi karbantartás
Yale VM akkumulátor
targonca akkumulátor

Töltés és tisztántartás

1/ Az akkumulátorcellák töltése

 • Győződjön meg arról, hogy az akkumulátor cellái mindig a megfelelő szintre vannak feltöltve! Az elektrolit akkumulátorsav és desztillált víz keveréke. Ennek körülbelül 1 cm -re kell kiemelkednie az akkumulátorlemezek teteje felett.
 • Az akkumulátort csak a töltés után töltse fel vízzel. A töltési folyamat során az elektrolit sűrűsége megnő. Ha a töltés előtt hozzáadja a sótalanított (desztillált) vizet, lehetséges, hogy felforr. Az akkumulátor lemezeit a töltés állapotától függetlenül mindig elektrolit borítással kell ellátni.
 • Mindig sótalanított, azaz desztillált vizet használjon!
 • A legjobb eredmény érdekében telepítsen egy automatikus töltőrendszert. Ennek a rendszernek úszókkal ellátott töltősapkái vannak, amelyek víztömlőkön keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Csak desztillált vizet kell engednie a tömlőbe és a töltőrendszer elvégzi a többit. Az akkumulátorgyártók azt javasolják, hogy a targoncakezelők hetente egyszer töltsék fel az akkumulátorokat.
 • A régebbi akkumulátorokhoz több desztillált vizet kell hozzáadni, és gyakrabban kell ellenőrizni őket. Ha az akkumulátornak folyamatosan vízre van szüksége, akkor lehet, hogy valami nincs rendben az akkumulátorral vagy az akkumulátortöltővel. Alaposan ellenőrizze az akkumulátort és a töltőberendezést, különösen akkor, ha egy adott cella állandóan alacsony vízszinttel rendelkezik.

 

2/ Tartsa tisztán az akkumulátort

Az akkumulátorok gázokat bocsátanak ki a töltési folyamat során és a savas gőz gyakran megfagy az akkumulátor tetején. Ezen kívül olyan problémák is felmerülhetnek, mint az akkumulátor elektrolitja felforralhat, vagy az akkumulátor szivároghat. A savmaradék vagy az akkumulátor elektrolitja gyakran az akkumulátor tartóján marad.

A fenti jelenségek a következő problémákat okozhatják:

 • vezetőképes áramkört hozhat létre a vezetők és az acélház között. Ez alacsony, de állandó önkisülést okoz, ami befolyásolja a töltési ciklusokat és csökkenti az akkumulátor élettartamát.
 • A sav felhalmozódása károsíthatja az akkumulátor érintkezőit, elektromos problémákat okozhat és korlátozhatja az akkumulátor kapacitását. Akár az akkumulátort is alkalmatlanná teheti a használatra.
 • Ezek a problémák elkerülhetők, ha rendszeresen tisztítja az akkumulátortartót savas semlegesítő zsírtalanító szerrel. Végezze el ezt (évente négyszer), valamint amikor az elektrolit felforr, illetve amikor szükségesnek látja. Lehetőség van az akkumulátor kézi tisztítására, de vannak olyan eszközök, mint például az ipari gőztisztítók, amelyek segítenek tisztán tartani az akkumulátort. A rendszeres tisztítás minimális erőfeszítést igényel. A magas hőmérsékletű gőz néhány másodperc alatt teljesen tisztán hagyja az akkumulátort.
 • Az akkumulátor tisztítása előtt győződjön meg arról, hogy az akkumulátorcellák megfelelően zárva vannak. Arra ügyeljünk, hogy ha a sav semlegesítő szer elegyül az akkumulátor elektrolitjával, az tönkreteszi az akkumulátort!

Az akkumulátor biztonságos üzemeltetése

A targonca akkumulátor helytelen használata rendkívül veszélyes. Az akkumulátor tartalma mérgező ólmot és kénsavat tartalmaz, amelyek súlyos maró égési sérüléseket okozhatnak.

Kövesse ezeket a tippeket, hogy a drága akkumulátorát a legjobb állapotban tartsa:

1 / Legyen óvatos a fémtárgyakkal

Használjon szigetelt csavarkulcsot, ha meg kell lazítani vagy meg kell húzni az akkumulátor érintkezőit; a nyílt végű csavarkulcs rövidzárlatot okozhat. Soha ne tegyen fém tárgyakat az akkumulátorra, de ügyeljen arra is, hogy karóra vagy ékszer se kerüljön közel az akkumulátorhoz!

 

2/ Soha ne dohányozzon az akkumulátor közelében

A hidrogéngáz koncentráció magasabb az akkumulátor közelében. Ezért szigorúan tilos dohányozni, hegeszteni, őrölni vagy bármilyen más olyan tevékenységet végezni, amely szikrát okozhat, ha az akkumulátor közelében van.

3/ Védje a szemét

Az akkumulátorsav könnyen fröccsen, és maradandó szemkárosodást okoz, ha a szemébe kerül. Kérjük, győződjön meg arról, hogy a személyi állomány számára mindig rendelkezésre állnak-e a szükséges egyéni védőeszközök, és hogy azokat használják-e. Ellenőrizze, hogy a sav szembe kerülése esetén rendelkezésre áll-e öblítési lehetőség. Ha az akkumulátorból származó folyadékok valahogy a szemébe fröccsennek, legalább tíz percen keresztül alaposan öblítse ki a szemét.

4/ Vegye figyelembe a környezetet

Az akkumulátor elektrolitjai szennyezik a talajt. Az NPR irányelvei szerint a vállalatok kötelesek intézkedéseket hozni a talajszennyezés minimalizálása érdekében. Ez lehet padló, amely megakadályozza a savas folyadékok felszívódását vagy használjon csepegtető tálcát!

5/ Személyi védőfelszerelés

Az akkumulátor karbantartása gyakran téged vagy munkavállalóidat savas akkumulátor -elektrolit közelébe helyez, amelyek súlyos kémiai égési sérülést vagy akár vakságot okozhatnak. A munkáltatóknak személyi védőfelszerelést és szemmosó állomást kell biztosítaniuk minden akkumulátorral dolgozó munkavállaló számára.

Az akkumulátor karbantartásához szükséges egyéni védőeszközök a következők:

 • Védő szemüveg
 • Saválló kabátok vagy kötények
 • Saválló kesztyű
 • Munkavédelmi cipő vagy csizma

Akkumulátor karbantartási ellenőrzőlista

Az alábbi ellenőrzőlista végigvezeti Önt az akkumulátor karbantartási feladatain. A használattól és az alkalmazástól függően növelheti vagy csökkentheti a karbantartási intervallumokat. Útmutatónk csak nagyon általános javaslatokat kínál. Ha kétségei vannak, olvassa el az akkumulátor kézikönyvét vagy érdeklődjön a gyártónál!

Heti karbantartás

Havi karbantartás

Karbantartás 3-6 havonta