Kiemelt Bérlés Termékeink

10 fontos szempont a targoncabérléshez

Szerző: 2023-05-25 No Comments

1. Mekkora súlyt kell megemelnie a targoncának?

Négyvillás adapter

A targonca kiválasztásakor fontos ismerni, mi a maximális rakomány, amit meg szeretnénk emelni. Egy átlagos targonca 2.5-3 tonna teherbírással rendelkezik, de ha targonca adaptert is használna, vagy villahosszabbítóra is szükség van, ez a kapacitás csökken. Ha nincsenek pontos ismeretei az adott témában, mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni, hogy elkerülje a nem megfelelő targonca bérlését. A túl alacsony kapacitású targonca balesetveszélyes, a túlméretezett targonca pedig felesleges többletköltséget jelenthet.

2. Milyen magasra kell emelni a rakományt?

A szükséges emelési magasság esetén – úgy, mint a megfelelő teherbírás esetén – a legmagasabb polcszintet érdemes lemérni a raktárban. Fontos szempont, hogy ha adapterrel dolgozunk, vagy a rakodás módja eltérő az általánostól (pl. villán rakodott vagy akasztott áru esetében némi ráhagyással számolnunk) az emelési magasság eltérhet. Azonban nem érdemes feleslegesen nagy emelési magasságú targoncát sem választani, mert így a targonca építési magassága is megnő és nem biztos, hogy minden helyiségbe befér, illetve a bérelhető eszközök lehetőségét is leszűkítjük.

3. Hol fogják használni a targoncát?

A beltéren, sima talajon történő használatra tervezett targoncákon más gumiabroncsokat használnak, mint kültéren, durva vagy egyenetlen felületeken dolgozó targoncák esetében. Ha a raktár keskeny folyosókkal rendelkezik, lehetőség van arra, hogy szűkfolyosós, tolóoszlopos vagy kis fordulási sugarú, 3 támaszú targoncát béreljen. Amennyiben polcrendszerben fog dolgozni, érdemes a legszűkebb polcrendszer megadásával ajánlatot kérni.

4. Mennyi időre szükséges a targonca bérlése?

A legtöbb targonca bérleti díja egyműszakos, heti 40 órás munkavégzés kiszolgálására vonatkozik. Ha több műszakban dolgozik, vagy a targoncát a hét minden napján tervezi használni, érdemes egyeztetni ezt a targoncakölcsönző céggel. A targonca bérlése rövid vagy hosszú távon is lehetséges, melyek mellé a targoncakölcsönző cég szerviz szolgáltatást is nyújt. A targonca igénybevétele nagyban meghatározza a kívánt targonca korát és állapotát, hiszen nem mindegy, hogy egy targoncát egy vagy több műszakban használnak majd.  

Yale targonca eladó

5. Van képzett targoncakezelőm?

Yale MS

Az előírások megkövetelik, hogy bárki, aki targoncát üzemeltet, bizonyítvánnyal és megfelelő képzéssel rendelkezzen. A targonca jogosítványok megkülönböztetnek vezető állásos, vezető üléses, és gyalogkíséretű targoncát. A targonca bérlés alkalmával érdemes ezt a szempontot is szem előtt tartani!

6. A biztosítás fedezi-e a bértargoncával történő esetleges baleset kárát?

Szolgáltatótól függően a bértargoncák rendelkeznek biztosítással, ugyanakkor a targonca biztosítása a teljes megsemmisülésre vagy lopásra vonatkozik. Az üzemeltetésből eredő töréskárokra, illetve a targoncával okozott balesetekre a bérbe vevő feladata, hogy rendelkezzen a bérelt targoncára vonatkozó felelősség biztosítással: köznyelven ezt telephelyi vagy üzemi felelősség biztosításnak szokás nevezni, melyet a bérbevevőnek ki kell terjesztenie targonca üzemeltetésre is. Ha a bérelt targoncával történt baleset következtében sérülés vagy anyagi kár keletkezik, jó tudni, hogy a biztosítótársaság mely részét fedezi a károknak.

papír Yale

7. A munka elvégzéséhez szükséges idő, a bérlés időzítése

Számolja ki, mennyi időre van szüksége a targoncának a munka elvégzéséhez. Mikortól van szüksége a targonca bérlésére, egy napra, hétre, hónapra vagy többre? A bérleti időszak általában hosszabbítható, de a napi díj alacsonyabb, ha eleve hosszabb időre bérel.
Ne essen abba a hibába, hogy besétál egy márkakereskedésbe, vagy felveszi vele a kapcsolatot, hogy targoncát béreljen azon a napon, amikor szüksége van rá. Készítse el előre terveit, és időben keresse meg a megfelelő targonca bérlésével foglalkozó szolgáltatót, hogy legyen választék az igényeinek megfelelő targoncából és legyen idő a bérlés adminisztratív folyamatára.

8. A megbízhatóság kérdése

Béreljen targoncát egy jó hírű cégtől! A legtöbb targoncakereskedés rövid vagy hosszú távú bérléssel is foglalkozik. A targoncakölcsönzést legalább egy héttel korábban intézze, hogy biztosan rendelkezésre álljon a szükséges típusú targonca.

A Pagát Gold Zrt. több mint 30 éve szolgálja ki Ügyfeleit, legyen szó targonca bérlésről, javításról vagy értékesítésről.

Yale targoncák

9. A bértargonca meghibásodása

targonca akkumulátor

Átvételkor vizsgálja meg a bértargoncát. A targoncakereskedőtől való bérlés megbízható eszközt biztosít, az Ön igényeinek megfelelő targoncát ajánlja. Mindazonáltal, csakúgy, mint az autóbérlés esetén, az Ön felelőssége, hogy bérbeadás előtt megvizsgálja a targoncát, nincs-e rajta sérülés. A targonca használatakor fontos, hogy úgy kezeljék, mintha saját berendezés lenne, mivel a gondatlanságból keletkezett meghibásodások javításakor a kereskedés külön díjat számít fel. A bérleti szerződésben részletesen olvashat arról, milyen típusú hibákat javít ki a targoncakereskedő.

10. A targonca szállítása

A targoncakereskedő szállítási megoldást ajánl, általában érdemes elfogadni ezt a lehetőséget. Ezeket a gépeket körültekintően kell fel- és kirakodni, a nagy súly miatt szállítani, így valóban megéri a többletköltséget, szakemberre bízni a feladatot.

A targonca bérlésének ára targoncakölcsönző cégenként változhat. Az olcsóbb bérleti díjak gyakran nem tartalmazzák a szállítást, erre mindenképp érdemes rákérdezni. Ne feledje, az üzemanyagról a bérlés során a bérbevevőnek kell gondoskodnia!

targonca rámpa

Hogyan béreljek taroncát? Hallgassa meg szakértő kollégánk tanácsait!

Ajánlatkérés