Kiemelt Pagátról

2021. január 24: a Pagát 30. születésnapja

Szerző: 2021-01-26 No Comments
30 éves a Pagát

Üdvözlünk kedves Barátunk ezen a nosztalgikus oldalon!

Szeretnénk veled megosztani a legjelentősebb pontokat az életünkből, amelyen keresztül ízelítőt kaphatsz az elmúlt 30 év munkájáról, küzdelmeiről és örömeiről. Reméljük, te is emlékszel néhány eseményre, képre, vagy olvastál rólunk és kellemes emlékeket idéz fel benned a válogatásunk! A 30 éves megemlékezés szól azoknak is, akik már nem lehetnek velünk, de sok munkával és jókedvvel hozzájárultak a Pagát sikereihez. 

Jó nosztalgiázást kíván a Pagát!

Fiatalos lendületet vesz a sikertörténet - Interjú Bácsi Péterrel és Bencével a Transpacktól

30 éves a Pagát

A Pagát Gold Zrt. idén ünnepli 30 éves fennállását. Az anyagmozgatási eszközök értékesítésével, szervizelésével és bérbeadásával foglalkozó társaság a kezdetektől törekedett a piaci igények felülmúlására. Idén új vezérigazgató került a cégvezetés élére, aki fiatalos lendülettel viheti tovább a társaság küldetését, a Pagát értékeinek megtartásával.

„A legbüszkébb arra vagyok, hogy Édesapám büszke volt rám”

Idén három évtizede, hogy elkezdődött a sikertörténet egy XVI. kerületi garázsban: az alapítótagok itt javították az első hidraulikus emelőket, és újították fel a targoncákat. Napjainkra pedig olyan világmárkákat képviselnek, mint a Komatsu, a Nissan és a YALE. Az elmúlt három évtizedről beszélgettünk az alapító – s 2010-ben leköszönő – Bácsi Péterrel és fiával, Bencével. 2011-től a cégvezetést Szirányi Zoltán, majd Csák Péter folytatta, aki idén nyugdíjba vonul, s Bence veszi át a vezérigazgatói pozíciót. Először Bácsi Pétert kértük meg, hogy beszéljen a kezdetekről.

– Édesapám mérnökként, édesanyám pedig külkeresként dolgozott, aki gyakran hozott a nyugati világból olyan, nálunk akkor még luxusnak számító cikkeket, mint a Puma cipő vagy a Milka csoki. Szüleim sikerei és a szebb jövő reménye sarkalt arra, hogy vállalkozzak. Kezdetben Házi Laci barátommal (ő ma is pagátos) újítottunk fel hidraulikus emelőket jó pénzért, de kiváló minőségben.

Édesapám szükség esetén mindig támogatott, ha pedig nagy arcom volt, figyelmeztetett. Megmutatta a helyes utat, de nem fogott vissza, ha szárnyaltam. A legbüszkébb arra vagyok, hogy büszke volt rám! Édesanyám pedig gyakran mondta, hogy inkább legyen száz irigyem, mint egy sajnálóm. Ehhez tartom magam azóta is.

– Hogy hangolta össze a családi életet és a munkát? 

– Feleségemmel, Anitával mindent közösen építettünk fel. Mindenben támogatott, eleinte persze mufurc volt, ha sokáig dolgoztam. A Pagát Gold Zrt. titka és ereje a kollégákban rejlik, akik jóban és a nehezebb gazdasági körülmények között is a cég mellett állnak. Ha újra kezdeném is, ugyanezzel a csapattal járnám végig az utamat.

„Három szuper gyermekkel büszkélkedhetek”

– Mennyire képes kivonni magát a cég életéből?

– Teljes mértékben. Ha valamit csinálok, azt 100 százalékosan teszem. Ha más végzi, akkor pedig elvárom, hogy ő is tegyen bele apait-anyait. Most is családtagként tekintek a pagátos dolgozókra, sokakkal baráti kapcsolatot ápolok. Ha elmegyek az Újszász utcába, és meglátom a Pagát zászlókat, hálát adok a sorsnak, hogy Bence és Máté mellett van egy harmadik szuper gyermekem is.

– Bence fiatalos lendülettel veszi át az üzletet idén. Hogyan hat ez Önre? 

– Egyáltalán nem zavar, én is fiatalnak érzem magam, képes vagyok átvenni ezt a ritmust. Bence nálam is jobb és tanultabb vezető lesz. Időnként minden cégnél szükséges a vérfrissítés.

– Bence szakmai felkészültsége azt sugallja, hogy már kiskorától sokat foglalkozott targoncákkal. Milyen kisfiú volt?

– Pont olyan, mint egy normális gyerek. Mindent szétszedett és össze is rakott. Szép, okos, zsivány: amilyennek egy fiúnak lennie kell. Magamat látom benne, büszke vagyok rá.

A halogatás a legrosszabb döntés

Bence az egyetemi évei alatt saját vállalkozást indított, végül mégis a családi vállalkozásnál kötött ki. Az ifjú vezérigazgatót először a fordulópontról kérdeztük, ami a döntést segítette.

– Csák Péter, a most leköszönő vezérigazgató tapasztalatainak köszönhetően a Pagát Gold Zrt. tovább fejlődött. Ez erősített meg abban, hogy itt a helyem, hiszen együtt nőttem fel a vállalkozással. Ismertem mindenkit, és tudtam, hogy itt nem csupán dolgozók, hanem apák, anyák és barátok végzik a faladatukat. Péter édesapám barátja, ő is alapító.

Idén három kollégával együtt ő is megkapja a 30 éves jubileumi arany kitűzőt.

– Mi a legjelentősebb tanítás, amit édesapjától kapott?

– Mindig időben dönteni. Ne hallgassak és halogassak, mert az a legrosszabb döntés.

„Nem főnök leszek, hanem vezető”

– Az elődök magasra tették a lécet. Komolyan vették a Pagát szlogenjét, miszerint „Minden, ami targonca”. Bence, mik az álmaid, terveid?

– A Pagát Gold számára a targoncaértékesítés mellett mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírt a magas színvonalú szolgáltatás; ezt is szeretném tovább fokozni. Legalább ilyen fontosnak tartom a kollégáim elégedettségét is. Életünk nagy részét munkával töltjük, ezért szeretném, ha minden kolléga kellemes légkörben, 21. századi környezetben tölthetné a munkaidejét.

Fontosnak tartom, hogy a jövőben is folyamatosan nyomon kövessük az új informatikai megoldásokat és a cégünk számára hasznosakat bevezessük. Hosszabb távon pedig nagyon szeretnék Internet of Things (IoT) eszközöket is alkalmazni. A közeljövőben új székhely létesítését is tervezzük, ahová a teljes tevékenységünket áthelyezzük:

Nagytarcsán vásároltunk egy ipari területet, ott szeretnénk megvalósítani néhány éven belül a minden tekintetben Pagát Gold Zrt.-re szabott zöldmezős beruházást, amely többek között egy még környezetbarátabb működést is biztosíthat számunkra.

– Milyen az új vezérigazgató dolgozói fogadtatása?

– Remek! A kapcsolatunk a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapszik, nem szégyellek kérdezni és ők is fordulhatnak hozzám.

Generációváltás nem csak vezetői szinten

– Milyen aktuális kihívásokkal kell szembe néznie?

– Társaságunknál nem csak vezetői szinten történik generációváltás. Sok munkavállalónk 20-30 éve itt dolgozik és közel áll a nyugdíjhoz. Szeretném, hogy a stafétaátadás ezen a területen is zökkenőmentesen menjen végbe. A gyorsan fejlődő technika és a napról napra változó piaci körülmények is új kihívásokat eredményeznek. Az újítások nyomon követése érdekében folyamatosan oktatjuk az értékesítőket és a szerviztechnikusokat.

– Hogyan hatott a cégre a világjárvány?

– Megijedtünk, mint mindenki más, de túllendültünk rajta. Az értékesítés némiképp visszaesett az előző évihez képest, de ezt a bérbeadás, a szervizszolgáltatás és az alkatrész-értékesítés növekedése kompenzálta. A dolgozóinkat igyekeztünk egymástól távol tartani. A kijáró szerelők csak alkatrészért jöttek a telephelyre, ahol kialakítottunk egy érintkezésmentes átvételi pontot. A maszkviselést pedig kötelezővé tettük.

A megbízhatóság a legütősebb adu

– Öt évvel ezelőtt az akkori vezetés nagy ígéretet tett saját maguknak: a 30. születésnapra több mint 700 darab eladott YALE targoncát jósoltak. A jeles nap közeledik, sikerül megvalósítani?

– Igen, már most néhánnyal többet értékesítettünk, így a 30. évfordulóig ez a szám sokkal több is lehet. Abban reménykedem, hogy a következő 2 évben elérjük az ezer körüli számot.

Az elődeim jó útra léptek, én sem kívánok letérni róla. Tiszteletben tartom, s megőrzöm a Pagát Gold értékeit úgy, hogy ezzel együtt modernebb társaság álljon az ügyfelek részére, s a dolgozók is élvezhessék az új lehetőségeket. Olyan minőségbeli fejlődési úton kívánok elindulni, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a 30-at 60 évre növelhessük. Bízom abban, hogy egy olyan cégnek, ami mögött ilyen családias csapat áll, mindig lesz helye a piacon. Az erős versenyben a megbízhatóság az adu ász.

Köszönjük a cikket Csomor Zsoltnak!

Nézzük, hogyan változott a cég arculata!

1997 - Lobog az első Pagát zászló
2008 - Az első logo
2009 - Felvontuk a zászlót
2010 - A Pagát ház
2014 - A második logo
2016 - A megújult külső
Previous slide
Next slide
2007 - Karácsony
2007 - Szerelők Kuplung kutyával
2009 - Targoncás focimeccs
2010 - Csokimúzeumban jártunk
2018 - Együtt, töretlenül!
Previous slide
Next slide

A csapat is változott, habár sokan együtt vagyunk már 10-20-30 éve!

Bővültek a szolgáltatások, a telephely is folyamatosan fejlődött

1996 - Album u. így vettük át a műhelyt
1997 - Néhány bográcsozás után
2000 - Újszász u. Költözés után 1 évvel
2002 - A nyitott szín építése
2003 - Sarkvidéki időjárás
2005 -Egyre több targonca
2011 - Használt targoncák szépen sorban
2011 - Sátor épült a bérgépeknek
Previous slide
Next slide
1993 - Házi Laci azóta is szerel
1994 - Az első felújított targonca, EV717
1998 - A tulajdonos még dolgozott
1998 - Szőcs Józsi, már nem lehet velünk
2004 - A Royal
2007 - Bácsi Antal fiával
2007 - Megjöttek a Komatsuk
2007 - Tamás és a Mast
2007 - Levente és Feri
2008 - A Dieci
2011 - Lajos szerelés közben
2013 - Dreher flotta átadás
2015 - A szaktekintély munkában
2016 - Yale Star Plus
Previous slide
Next slide
Targoncák és szerelőik

Mindeközben rengeteget buliztunk

2005 - Lebegő sörözdobozok
2006 - Horgászverseny
2006 - A verseny sztárja
2007 - Kötélhúzás Agárdon
2009 - Éves csapatépítés
2009 - Hajón a csapat
2009 - Pagátgyerekek
2009 - Szirányi Zoltán: űrt hagyott maga után
2009 - Tombol a tombola
Previous slide
Next slide

Reklámfilmek

Riportok

Rólunk írták

Tortázás szűk körben és remek hangulatban

A 30. születésnapunkat természetesen nem a műhelyben szerettük volna megszervezni; amint lehet bepótoljuk és jelentkezünk a fotókkal! Addig is mi rendkívül boldogok vagyunk és örülünk annak, hogy együtt lehetünk!

Köszönjük a figyelmet! Várunk vissza a következő 30 évben is!