Kiemelt Pagátról

A targonca helyes kiválasztásának szempontjai

Szerző: 2023-07-20 No Comments

A kiválasztás legfontosabb szempontjai

A kívánt targonca kiválasztásához a legfontosabb lépés, hogy meghatározzuk az anyagmozgatási feladataink sarokpontjait, hogy a kívánt feladat elvégzéséhez és a körülményekhez igazítsuk a legmegfelelőbb gépet. Mivel minden anyagmozgatási feladat, raktár és munkabeosztás egyedi, nem érdemes csupán a targonca árának szem előtt tartásával vásárolnunk egy olyan gépet, amelyre hosszú éveken keresztül szeretnénk számítani. 

A kiválasztáshoz a következőket mérlegeljük:

A megmozgatni kívánt áru pontos dimenziói, jellege és súlya.

Az áru jellegéből fakadóan szükséges-e egy speciális, kiegészítő adapter használata.

A kívánt emelési magasság (például legmagasabb polcsor).

Magassági korlátok (például a raktár kapujának magassága).

Egyéb kényelmi opciók, melyek általában, vagy feltétlenül a napi munkavégzéshez szükségesek (zárt kabin, fűtés, klíma, kartámaszba integrált hidraulikavezérlés stb.).

Munkafolyosó szélesség, vagy legszűkebb helyek, ahol el kell férnie a targoncának.

Felhasználási körülmények (kültéri, beltéri, padlófelület, poros környezet, stb.).

Telephelyi infrastruktúra a targonca üzemanyag-ellátásához (gázpalack tároló, gázolaj tárolás, elektromos targonca esetén szükséges betáp megléte).

Használat intenzitása (napi, illetve éves üzemóra használat, szezonalitás figyelembe vétele).

Miért nem érdemes targonca beszerzéskor kizárólag az árat figyelni?

Az olcsó targoncák gyártói sok esetben nem elérhetőek olyan kényelmi opciók, mint a drágább termékeknél - manapság a cégek számára a munkaerő a legértékesebb, emiatt feltétlenül szükséges átgondolni, hogy a targoncakezelők milyen munkakörülmények között dolgoznak.

Ha a kényelmi opciók el is érhetőek (például van zárt kezelőfülke), általánosságban a vibráció és zaj sokkal magasabb egy olcsó munkagép esetén, mint egy prémium targonca használatakor.

Mérlegelnünk kell, hogy amennyiben meghibásodik a targonca, mennyi ideig tudjuk nélkülözni. A prémium targoncagyártók legtöbbje rendelkezik európai alkatrészraktárral, ahonnan akár másnapra megérkezhet a szükséges alkatrész.

Érdemes megvizsgálni a kereskedő cég hátterét is, hiszen fontos a szerviz lefedettség és szakértelem is.

Üzemeltetési költségek: a legtöbb prémium targonca ma már menetdiagram szerinti fékezéssel, lágy irányváltással, visszagurulás gátlóval, kipörgésgátlóval rendelkezik, ezek mind a váltó, gumi, hajtásrendszer védelmét, és a gyorsabb munkavégzést biztosítják. Ezek hiánya esetén a targonca alkatrészei gyorsabb ütemben használódnak el, és hamarabb cserére szorulnak.

Egy használt prémium targonca esetében a maradványérték magasabb, továbbá az alkatrészek az évek múltával is azonnal elérhetőek lesznek.

Amiben a Pagát Gold csapata segít Önnek

A targonca értékesítéssel foglalkozó cégek feladata, hogy segítsenek kiválasztani a legmegfelelőbb targoncát az elvégzendő munkára. Amennyiben alacsonyabb teherbírású targonca is megfelel a kívánt feladatra, üzemanyagot spórolhatunk, akár szűkebb polcsorokat alkalmazhatunk, vagy megkönnyíthetjük a targoncakezelő manőverezését. 

Képzett értékesítő kollégáink Ügyfeleink rendelkezésére állnak a legkülönbözőbb anyagmozgatási feladatokhoz szükséges targonca kiválasztásánál, melyet akár helyszíni szemlével is megerősítenek.

32 éves a Pagát Gold Zrt.