Kiemelt Technológia

Biztonságos árumozgatás a vegyiparban

Szerző: 2022-07-26 No Comments
Mivel a legtöbb iparcikk vegyi anyagokból épül fel, emiatt a vegyipar szinte minden iparterület kulcsfontosságú eleme. Számos alapvető gyártási szegmensből áll, mint mezőgazdasági és ipari vegyszerek, műanyagok, gyógyszerek, olajok és gázok. Európa a világ második legnagyobb vegyianyag-gyártója, a globális vegyipar összbevétele 2019-ben csaknem négy milliárd amerikai dollárt tett ki. A vegyipar raktárakra, azaz az anyagok tárolására és kezelésére támaszkodik. A veszélyes anyagok kezelésével kapcsolatos esetleges biztonsági aggályok miatt fontos, hogy a vegyianyag-raktárak hatékony berendezéseket és tárolási megoldásokat alkalmazzanak. Lássuk, milyen kihívásokkal néz szembe a vegyipar?

Anyagmozgatás robbanásveszélyes környezetben

A vegyiparban előfordulhatnak olyan esetek, amikor a munka során robbanásveszélyes gőzök, gázok és folyadékok, illetve magas porkoncentráció lehet jelen. A kezelt vegyszerek különféle hőmérsékletű gyújtáspontokkal rendelkezhetnek, például egyes anyagok öngyulladási pontja akár -50 Celsius-fok is lehet. Ebben az iparágban elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a gyújtóforrásokat elzárják, és a robbanásveszélyes anyagok felhalmozódását időben észleljék.

Cégünk vállalja portfoliójában lévő legtöbb típusú targonca  ATEX, azaz robbanásbiztos átalakíttatását és üzemeltetését.

A közelmúltban átadtunk 3 db Yale 50VX targoncát, melyek az ATEX 3G Zóna 2-es kategória megfelelőség szerint átalakítottak, többek között az alábbi elemekkel:

  • antisztatikus gumik,
  • antisztaktikus üléshuzat,
  • antisztaktikus kormány,
  • burkolt lámpák,
  • burkolt ablaktörlők,
  • burkolt kártyaolvasó,
  • átalakított kabinfűtés és klíma,
  • burkolt generátor, turbo és kipufogó.
gázpalack tartó adapter

A kritikus árumozgazgatás

A vegyipar az elképzelhető legnagyobb kihívást jelentő iparágak közé tartozik. A rugalmas, közepes ömlesztettáru tartályok (big bag zsákok) akár két méter magasak is lehetnek, tömegük pedig akár egy tonna is lehet. A zsákok függesztett mozgatása és a dinamikusan változó teher révén fontos a megfelelő teherbírású targonca kiválasztása. Másképp de ugyan úgy veszélyforrás lehet a gázpalackok szállítása is, amelyek mozgatása nagy körültekintést és óvatos mozgatást igényel.   A Yale megoldásai segíthetnek a biztonságos anyagmozgatásban: ebben az esetben egy hidraulika lengéscsillapító kiköszöbölheti a rakat szállítása során felmerülő úthibákat, illetve egy emelt kezelőfülke segítheti a könnyebb rálátást a rakomány egészére és a munkakörnyezetre.

A sok hátramenetet igénylő alkalmazásokban választható a forgatható vezetőülés vagy tolató kamera. Ez az ergonómiailag hatékony megoldás lehetővé teszi a vezető számára, hogy könnyedén megforduljon, kényelmesen hátramenetben maradhasson akár huzamosabb ideig, csökkentve a hát- és nyakfájdalmakat és biztosítsa a balesetmentes munkavégzést.

A korrózió megfékezése

Akár vegyi anyagokkal foglalkozó, akár magas páratartalmú munkaterületről beszélünk, indokolt a rozsdamentes bevonatú raktártechnikai eszközök beszerzése. A Pagát speciális eszközöket gyártó partnere, az ICEM általános és egyedi anyagmozgatási folyamatokat ellátó inox és tűzihorganyzott bevonatú kézi és felálló platformos alkalmazásokat kínál.

ICEM

A szűk terekben való közlekedés

A szűk terekben előfordulhat a targonca- és gyalogosforgalom sűrűsödése. Mivel a targoncakezelők és a gyalogosok személyi épsége a legfontosabb szempont, ezért a Yale számos olyan megoldást vezetett be, amelyek elősegíthetik a zökkenőmentes és biztonságos munkafolyamatokat.

A kompakt targoncákat és a nulla fordulási sugarú targoncákat kifejezetten magas emelésű alkalmazásokhoz fejlesztették ki, amelyek szűk helyeken nagyobb manőverezhetőséget tesznek lehetővé, egyúttal sokrétű tevékenységükről biztosítanak.

A számos hang- és fényjelzési lehetőségek is rendelkezésre állnak, hogy felhívják a gyalogosok és a kezelők figyelmét a veszélyhelyzetre. A gyalogos figyelmeztető világítás megvilágítja a targoncát, mielőtt közvetlenül a gyalogos számára látható lenne. A halogén lámpák pedig megvilágítják azt a területet, ahol a targonca dolgozik, javítva a láthatóságot és a kezelő figyelmét.

Egyéb figyelemfelkeltő megoldások közé tartoznak a fehér zajriasztások, a targoncák sebességkorlátozási és a tárgyérzékelő rendszerei.