Kiemelt Bérlés

Esettanulmány: robbanásbiztos targoncák a Prímaenergia Zrt.-nél

Szerző: 2023-09-08 No Comments

Yale GLP50VX típusú targoncák 3G Zona 2 ATEX szerinti robbanásbiztos átalakítással

2022 óta 3 db. Yale GLP50VX típusú, 5 tonna teherbírású, gázüzemű Yale targonca működik a Prímaenergia Zrt. horti telephelyén. A szigorú környezetvédelmi és robbanásbiztos követelményeknek megfelelő gázüzemű targoncák ATEX felkészítése és funkcionalitása egyedülálló a hazai piacon.

A robbanásbiztos targoncák több szempontból is egyedülálló együttműködés alapján dolgoznak. Az innovatív megoldásnak számító gázüzemű targoncák 3G Zona 2 ATEX szerinti robbanásbiztos átalakítással működnek: a 3db 5 tonna teherbírású targoncát tartós bérlet full szerviz konstrukcióban biztosítja a Pagát Gold a Prímaenergia Zrt. részére.

A targoncák működése

A targoncák egyedi palackszállító konténereket rakodnak, távolsági és terítő szállító járművekre és a palacktöltő üzem kiszolgálására. A rakatok súlya megközelítőleg 2,5t. Emelési magasságunk maximum 3800mm. Ezekhez egyedi, élgerendás, hosszított villákat használnak. Az Atex felkészítés mellett szükségünk volt még szélesebb villakocsikra, illetve napi 16 órát, évi 4000 üzemórát bíró használatra. A targoncákat több kezelő is használja, emiatt a biztonság és az átláthatóság kulcsfontosságú szerepet kaptak. A kültéri használatnak köszönhetően zárt, hűthető és fűthető acélkabinra volt még szükség.

A Pagát tökéletes megoldást tudott kínálni a Prímaenergia Zrt-nek.: a 3G Zona 2 környezetvédelmi előírásoknak megfelelő felkészítés és szerviz szolgáltatással egybekötött hosszú távú bérlet. A Yale és a robbanásbiztos Miretti átalakítás jelentette a végső megoldást az ügyfél számára.

A Prímaenergia a Yale targonca márkát választotta, a márka további előnyeivel: megbízhatóság, tartósság, energiahatékonyság, professzionális alkatrészellátás. Emellett fontos szempont volt, hogy a Pagát Gold szerviz szolgáltatása azonnali megoldást nyújtson bármilyen meghibásodás esetén.

A speciális felkészítés

Ezek a speciális Yale targoncák magasabb szintű kényelmet kínálnak a kezelő számára: az ülés alacsony vibrációja és a fülke erős hangszigetelése tökéletes munkakörnyezetet teremt a legmagasabb hatékonyság eléréséhez. A Pagát Gold teljes körű szolgáltatása a legjobb megoldás az ügyfelek számára az időmegtakarítás, az üzemeltetési költségek csökkentése, a termelékenység növelése érdekében.

A Yale GLP50VX targoncák felszereltsége:

 • 5 tonna névleges teherbírás
 • Prémium olajban futó fékek
 • Zárt kezelőkabin fűtéssel és klímával
 • Beépített oldalmozgató
 • Kubota 3.8L gázüzemű motor
 • Yale Vision flottamenedzser rendszer

Robbanásbiztos kivitel:

 • 3G Zona 2 ATEX módosítás tartalma többek között
 • teljes hajtás és elektromos rendszer átalakítása
 • Aktív gázérzékelő rendszer
 • antisztatikus felületek és abroncsok
 • szikramentes villák

A Prímaenergia Zrt.

A hazai forgalomban 1958-ban jelentek meg a gázpalackok, a Prímaenergia Zrt. jogelődje a Prímagáz Zrt. 1992-ben jött létre. A cég a palackos, tartályos és PB gázt viszonteladókon keresztül és közvetlenül is értékesíti.

A palackos és tartályos gázszolgáltatás az élet minden területén képes kiszolgálni a lakosság, az ipar és a mezőgazdaság energiaszükségletét.

A kempingezők 2,7 kilós palackjaitól egészen a hoteleket, falvakat működtető, nagy tartálytelepekig nagyon széles az igények és szolgáltatások köre. A PB-gázt a háztartási, az ipari és a mezőgazdasági felhasználók többféle célra alkalmazzák, elsősorban főzésre, fűtésre, mezőgazdasági és technológiai célokra illetve motorok üzemanyagaként.

Heves megye, Hort község mellett, folyamatos 2 műszakos munkarendben (16 óra) működik a palacktöltő és palackvizsgáló üzem. A targoncák Zona2-es térben működnek.

Miért pont a Pagát Gold Zrt.?

A 100%-ban magyar tulajdonú, 1991 óta működő Pagát Gold Zrt a Yale targoncák kizárólagos magyarországi forgalmazója. Az 50 fős cég a Yale targoncakereskedés mellett targoncák, raktári berendezések, személyemelők, mobil targonca rámpák és használt targoncák kereskedelmével és bérlésével is foglalkozik. Mindezeket a berendezéseket országszerte 26 szerelő, 20 szervizautóval szervizeli.